Γερμανοί κατάσκοποι βοήθησαν στη σύλληψη του Μπιν Λάντεν

Κατάσκοποι της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND συνέβαλαν σημαντικά στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Bild am Sonntag, προτού οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας εντοπίσουν και εκτελέσουν τον Λάντεν στο Πακιστάν, το Μάιο του 2011, η BND είχε ενημερώσει την CIA ότι ο Λάντεν κρυβόταν στο Πακιστάν εις γνώσιν των πακιστανικών αρχών ασφαλείας, μία πληροφορία την οποία είχε λάβει η Γερμανία από πληροφοριοδότη της εντός της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας (ISI).

Η BND παρείχε βοήθεια στις ΗΠΑ, πριν από την επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιώντας την έδρα της στη βαυαρική πόλη Μπαντ Έμπλινγκ για να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο βόρειο Πακιστάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα εντείνει την αυξανόμενη ανησυχία εντός της Γερμανίας σχετικά με το εύρος της βοήθειας που έχει προσφέρει η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών στις ΗΠΑ και κυρίως στην NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η BND είχε βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκούς στόχους, μεταξύ των οποίων τον ευρωπαϊκό όμιλο Airbus, τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.