Όποιος χάνει… παραιτείται: Φεύγουν Φάρατζ, Κλεγκ και Μίλιμπαντ

Βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, μετά και το επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα του Ντέιβιντ Κάμερον. Στο στρατόπεδο των ηττημένων επικρατεί κατήφεια και ήδη ο ένας μετά τον άλλο πολιτικά πρόσωπα με ενεργό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας παραιτούνται.

Την αρχή έκανε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Κλεγκ, ο οποίος το 2010 οδήγησε το κόμμα του στην πρώτη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ως ήσσων εταίρος των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, διατήρησε την έδρα του στο κοινοβούλιο, όμως είδε τη μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων του να χάνουν τις δικές τους.

"Είναι ξεκάθαρο πως τα αποτελέσματα ήταν απείρως πιο συντριπτικά και σκληρά απ' όσο θα μπορούσα ποτέ να φοβηθώ ότι θα είναι", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κλεγκ, ο οποίος έμοιαζε εξαντλημένος.
"Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη και γι' αυτό ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ηγεσία σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος".

Ανάλογη ήταν η απόφαση και του ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος όχι μόνο ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος αλλά και ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Την παραίτησή του υπέβαλλε επίσης και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ ο οποίος υπέστη βαριά ήττα.

Παρά την άνετη επανεκλογή του στην περιφέρειά του στο Ντόνκαστερ της βόρειας Αγγλίας, ο Εντ Μίλιμπαντ, 45 ετών, αισθάνθηκε το ωστικό κύμα της έκρηξης, αφού το κόμμα του πρέπει να αρκεσθεί στις 230 έδρες, πολύ πίσω από τους Τόρις, στους οποίους οι προβλέψεις δίνουν 326 έδρες.

"Ήταν ξεκάθαρα μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύκτα για το Εργατικό Κόμμα", δήλωσε σήμερα το πρωί "εξαιρετικά στενοχωρημένος".