Βρετανία Εκλογές: Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας με 8 έδρες

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας διατήρησε τις οκτώ έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα πακέτο από οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

Έξιτ πολ δίνει στους Τόρις 316 από τις 650 έδρες στην κάτω βουλή, επτά λιγότερες από τις 323 που οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται για να υπάρξει αυτοδυναμία, αφήνοντας στους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας πιθανό ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα.

"Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία στη Βουλή των Κοινοτήτων να αποκτήσουμε στα σοβαρά επιρροή στη Βόρεια Ιρλανδία. Θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει ιδιαίτερα συμφέροντα και ανάγκες και αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν", δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Ουίλσον στους υποστηρικτές του κόμματος όταν έγινε γνωστό ότι διατηρεί την έδρα του στο Αντριμ Ιστ.

Οι Τόρις, σημειώνει το Ρόιτερς, ενδέχεται να επιχειρήσουν να κυβερνήσουν μόνοι τους αν πλησιάσουν σε αυτοδυναμία και οι εκλογολόγοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι Συντηρητικοί να κερδίσουν περισσότερες από τις μισές κοινοβουλευτικές έδρες.

Πριν από τις εκλογές, το DUP παρουσίασε μία λίστα με 100 αιτήματα και ένας από τους βουλευτές του κόμματος δήλωσε ότι θα ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ενός δισ στερλινών για την επαρχία.

"Αναμένω να υπάρξουν μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γκάβιν Ρόμπινσον στο BBC.