Καταδικάστηκε έφηβος που είχε χτυπηθεί σοβαρά από αστυνομικούς

Ένας 17χρονος Τούρκος ο οποίος είχε υποστεί πολύ σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πλέον, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μουσταφά Αλί Τονμπούλ είχε χάσει μεγάλο κομμάτι του κρανίου του όταν είχε χτυπηθεί από δακρυγόνο που εκτόξευσαν αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2013 εναντίον των σχεδίων ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ που προωθούσε η κυβέρνηση και προέβλεπε την εξαφάνιση του μικρού πάρκου Γκεζί και την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου.

Δικαστήριο ανηλίκων καταδίκασε τον Τονμπούλ και τέσσερις συντρόφους του σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και δέκα ημερών για «αντίσταση κατά της αρχής» κατά τη διάρκεια μιας άλλης κινητοποίησης στη Σμύρνη (Ιζμίρ, δυτική Τουρκία) δύο εβδομάδες πριν από τον τραυματισμό του.

Οι διαδηλώσεις, που αρχικά προκήρυξαν οικολόγοι οι οποίοι αντιτάσσονταν στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί, κατόπιν γενικεύθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε ένα κύμα μαζικών συγκεντρώσεων αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, νυν προέδρου της δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο Μουσταφά Αλί Τονμπούλ, ο οποίος ζει στην Σμύρνη, είχε δηλώσει πως πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει μια συναυλία και επισκέφθηκε το πάρκο Γκεζί «από περιέργεια» τη στιγμή που η αστυνομία εξαπέλυε μια βίαιη επιχείρηση για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Χειρουργοί αφαίρεσαν μεγάλα τμήματα των κρανιακών του οστών για να του σώσουν τη ζωή. Ο έφηβος, ο οποίος υπέστη πολλές καρδιακές ανακοπές, παρέμεινε σε κώμα για εβδομάδες. Υποφέρει ακόμη από σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, όπως απώλειες μνήμης και προβλήματα στην ομιλία.

«Προσπαθούν να μας κατατρομοκρατήσουν με αυτού του είδους τις καταδίκες, αλλά δεν τους φοβάμαι», είπε ο έφηβος στην εφημερίδα Milliyet.

Οκτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και χιλιάδες είχαν τραυματιστεί όταν η αστυνομία κατέστειλε άγρια τις διαδηλώσεις εκείνες.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Μπερκίν Ελβάν, 15 ετών, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί και μετατράπηκε σε σύμβολο για τους διαδηλωτές, που καταγγέλλουν την αστυνομική βία στην Τουρκία.