Το Λονδίνο αναγνώρισε πλήρως τη συριακή αντιπολίτευση

Σε πλήρη αναγνώριση του αντιπολιτευτικού συνασπισμού στη Συρία ως του “μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου” των Σύρων πολιτών προχώρησε την Τρίτη η Βρετανία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο Συριακός Συνασπισμός των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, απέναντι στην κυβέρνηση του Άσαντ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, είπε ακόμα ότι σκοπεύει να καλέσει αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για συνομιλίες στο Λονδίνο και να δώσει το ποσό των 1,6 εκατ. λιρών για τον εξοπλισμό στις επικοινωνίες.

Επίσης, κατά δήλωση του κ. Χέιγκ, η Βρετανία προτίθεται να βοηθήσει για να στηθούν μηχανισμοί για ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τη σταθεροποίηση της χώρας.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και έξι χώρες του Κόλπου έχουν ήδη αναγνωρίσει πλήρως το Συνασπισμό των Σύρων αντικαθεστωτικών ενώ και τη Δευτέρα η ΕΕ τους αναγνώρισε ως νόμιμους εκπροσώπους του συριακού λαού όχι όμως και μοναδικούς.

 
Πρόσκληση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, μια μέρα μετά τη μερική αναγνώριση του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης από την ΕΕ, οι ηγέτες αυτού θα κληθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών στα μέσα Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

"Αποφασίσαμε χθες στο Συμβούλιο να ζητήσουμε από την ηγεσία του συνασπισμού να έρθει να μιλήσει ενωπιόν μας κατά στην επόμενη συνάντησή μας", δήλωσε ο Φαμπιούς.