Η ΕΕ “αναγνωρίζει” τη συριακή αντιπολίτευση

Σε αναγνώριση του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Συρίας ως "του νόμιμου εκπροσώπου του συριακού λαού", προχώρησαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωσή τους μετά το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τονίζουν ότι η ΕΕ δηλώνει "έτοιμη να στηρίξει αυτόν τον νέο Συνασπισμό στις προσπάθειές του και στις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα" και εκφράζουν την ελπίδα ότι ο Συνασπισμός "θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς απαγορεύσεις, σεβόμενες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, με τη συμμετοχή όλων των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων και όλων των τομέων της συριακής κοινωνίας".

Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης την ηγεσία του Συνασπισμού να έρθει σε επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, για να του παρουσιάσει το πολιτικό πρόγραμμά της.

Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Συνασπισμό ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Ωστόσο, κατά το σημερινό Συμβούλιο ο Βρετανός υπουργός, Ουίλιαμ Χέιγκ, απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα της επίσημης αναγνώρισης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Γερμανία σημειώνοντας ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι εκπροσωπεί πραγματικά την πλειονότητα των Σύρων.

Όπως επισήμανε ο Γερμανός υπουργός, Γκίντο Βεστερβέλε, “η βιωσιμότητα (της αντιπολίτευσης) είναι απαραίτητη επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο τον τερματισμό ενός καθεστώτος που ευθύνεται για πολλά δεινά αλλά επίσης και μια νέα δημοκρατική αρχή”.

Από την πλευρά της Σουηδίας ο Καρλ Μπιλτ τόνισε σχετικά με το ζήτημα του εξοπλισμού ότι είναι ένα θέμα που δεν συζητά καν η Σουηδία η οποία “δεν εξοπλίζει ανθρώπους που πολεμούν”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου οι περισσότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης υπέγραψαν στη Ντόχα μια συμφωνία για τη συγκρότηση ενός "Συνασπισμού" στόχος του οποίου είναι να αγωνιστεί ενωμένος απέναντι στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.