Κατοχυρώνει αναγνώριση μέσω Γαλλίας η συριακή αντιπολίτευση

Στα Ηλύσια Πεδία βρέθηκε ο Άχμαντ Μοάζ αλ-Χατίμπ. Ο νέος επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ ως "πρεσβευτής" του συνασπισμού, ο ρόλος του οποίου θα θεσμοθετηθεί στο πρόσωπο ενός σταθερού ατόμου που θα επιλεγεί από τη συριακή αντιπολίτευση.

"Θα υπάρξει πρεσβευτής της Συρίας στη Γαλλία που θα διοριστεί από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η μελλοντική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα περιλαμβάνει "όλες τις συνιστώσες της Συρίας", κυρίως τους "Χριστιανούς και τους Αλαουίτες".

Τον Αλ-Χατίμπ υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Ολάντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς κατά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι δύο άνδρες συζητήσαν εκτός των παραπάνω και για τους "τρόπους διασφάλισης της προστασίας των περιοχών που έχουν απελευθερωθεί, για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης στη Συρία".

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Γαλλία, δια στόματος του προέδρου της, αναγνώρισε το νέο Συνασπισμό, που συγκροτήθηκε την Κυριακή στη Ντόχα, ύστερα από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων και έντονων διεθνών πιέσεων, με τη σημαντική συμβολή του Κατάρ, ως "το μόνο νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού".