Ουκρανία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των συντριμμιών της πτήσης ΜΗ17

Με καθυστέρηση 4 μηνών, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής η απομάκρυνση των συντριμμιών της πτήσης ΜΗ17 που κατερρίφθη τον Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία. Το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ. Κανείς από τα 298 άτομα που επέβαιναν δεν επέζησε.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και τα συντρίμμια θα μεταφερθούν για εξέταση στην Ολλανδία.

Η τεράστια καθυστέρηση στις εργασίες οφείλεται στο γεγονός πως η περιοχή παραμένει εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα σε δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αποσχιστές.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αναζωπυρώθηκε με αφορμή μια φωτογραφία- ντοκουμέντο από δορυφόρο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, στην οποία φαίνεται ένα ουκρανικό αεροσκάφος να πυροδοτεί και να εκτοξεύει έναν πύραυλο αέρος-αέρος κατά του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών.  

Ρώσος εμπειρογνώμονας υποστήριξε πως αποτελεί τεκμήριο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από δυνάμεις του Κιέβου. Ωστόσο, αναλυτές απορρίπτουν την εγκυρότητα της φωτογραφίας και υποστηρίζουν πως πρόκειται για προϊόν φωτομοντάζ.