Κατηγορίες για ανθρωποκτονία για την κατάρριψη της πτήσης της Malaysia

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία για την κατάρριψη της πτήσης της Malaysia

Είχε χτυπηθεί από πύραυλο στις 17 Ιουλίου του 2014 με συνέπεια τον θάνατο των 298 επιβαινόντων

Η εισαγγελία της Ολλανδίας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού για την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους των Malaysia Airlines (Μαλαισιανών Αερογραμμών) που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 και κατέπεσε στην Ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την δικηγόρο του ενός εκ των κατηγορουμένων Ελένα Κούτινα.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει ορισθεί για τις 9 Μαρτίου του 2020, δήλωσε η ίδια.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση της κατάρριψης είναι τρεις Ρώσοι. Ο Ίγκρορ Γκίρκιν γνωστός και με το ψευδώνυμο Στρελκόφ, ο Σεργκέι Ντουμπίνσκι και ο Όλεγκ Πουλάτοφ. Ο τέταρτος ύποπτος είναι ο Ουκρανός Λεονίντ Χάρτσενκο. Την υπεράσπιση του ενός εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα του Όλεγκ Πουλάτοφ, θα αναλάβει ομάδα δύο Ολλανδών δικηγόρων και ένας Ρώσος. Και για τους τέσσερις έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Το επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines, που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 Άμστερνταμ–Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη με πύραυλο στις 17 Ιουλίου του 2014 στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες του αεροσκάφους οι οποίοι ήσαν πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες.

Για την διερεύνηση των αιτίων καταστροφής έχει συσταθεί η Κοινή Επιτροπή Ερευνας (JIT) στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Μαλαισίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Κοινή Επιτροπή Ερευνας ανακοίνωσε το πόρισμα της, σύμφωνα με το οποίο το Boeing των Malaysia Airlines κατερρίφθη από αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Buk, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος ανήκε στην 53η ρωσική μεραρχία αντιαεροπορικής άμυνας που είχε έδρα το Κούρσκ. Η ρωσική πλευρά αρνείται την εμπλοκή της στην συντριβή του αεροσκάφους.