Μόσχα: Αναγνωρίζουμε τις εκλογές στην Ουκρανία και τη νίκη Ποροσένκο

Ο Πέτρο Ποροσένκο και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ήταν οι μεγάλοι νικητές των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Ουκρανία, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στα ανατολικά της χώρας. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε δημοκρατική και αμερόληπτη από τους διεθνείς παρατηρητές, με μόνο μερικά "μεμονωμένα επεισόδια"εκφοβισμού και απειλών εναντίον υποψηφίων και εργαζομένων. 

Τα οριστικά αποτελέσματα θα βγουν σε 10 ημέρες αλλά τα exit polls θέτουν σε τροχιά κατάκτησης των περισσότερων εδρών τον συνασπισμό του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο δίνοντάς του ποσοστό 23,1%. Το Λαϊκό Μέτωπο του Αρσένι Γιάτσενιουκ ακολουθεί με 21,2%. 

Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, γεγονός που δεν προβληματίζει καθόλου καθώς, από τα επτά κόμματα της νέας Βουλής, τα έξι στηρίζουν ανοιχτά την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, γεγονός που διευκολύνει τη συγκρότηση κυβέρνησης. 

Η ΕΕ χαιρέτησε τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και την νίκη του προέδρου Ποροσένκο, "με την ελπίδα πως η Ουκρανία θα σχηματίσει μια εποικοδομητική κυβέρνηση η οποία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων στη χώρα, καθώς και στις σχέσεις της με τη Μόσχα", σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

"Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν, αν και όχι σε όλο το έδαφος της Ουκρανίας", δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA. "Πιστεύω πως θα τις αναγνωρίσουμε, επειδή είναι πολύ σημαντικό για μας να έχει τελικά η Ουκρανία αρχές που δεν πολεμούν η μία την άλλη, δεν σύρουν την Ουκρανία προς τη Δύση ή προς την Ανατολή, αλλά ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα", πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.