Ουκρανία: Προηγείται ο συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο

Φιλοευρωπαϊκά κόμματα υπό την ηγεσία ενός συνασπισμού που υποστηρίζει τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο κέρδισαν σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, δίνοντάς του εντολή να τερματίσει μια αυτονομιστική σύγκρουση και να επιδιώξει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έκλεισαν οι κάλπες στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ο συνασπισμός του Ποροσένκο εξασφαλίζει το 23% των ψηφισάντων για τα 29 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές, μπροστά από το κόμμα του συμμάχου του, του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, που εξασφαλίζει το 21,3%.

Ένα τρίτο φιλοευρωπαϊκό κόμμα έρχεται τρίτο, όμως η έκπληξη ήταν η ισχυρή επίδοση ενός συνασπισμού στον οποίο εκπροσωπούνται σύμμαχοι του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Καυσίμων Γιούρι Μπόικο, εξασφάλισε το 7,6% – ποσοστό αρκετό για να εισέλθει το κόμμα του στο κοινοβούλιο.

Αν και μία πλήρης εικόνα δεν πρόκειται να σχηματιστεί προτού περάσουν αρκετές ώρες καθώς θα καταμετρούνται οι ψήφοι, οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήμα επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες ότι μία φιλοδυτική Βουλή θα αναδυθεί από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.

"Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι ένα τρίτο των ψηφοφόρων υποστηρίζει την πορεία του προέδρου για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Γιούριι Λουτσένκο, ηγέτης του Συνασπισμού Ποροσένκο.

Οι δημοσκοπήσεις αφορούν μόνο την ψηφοφορία για τις 225 από τις 450 έδρες του κοινοβουλίου και τα αποτελέσματα από τις μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα γίνουν γνωστά προτού περάσουν λίγες ημέρες.
Με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοβοήθεια (σ.σ. και όχι Αυτοάμυνα, όπως εκ παραδρομής μεταδόθηκε προηγουμένως από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) στην τρίτη θέση, με ποσοστό 13,2%, ο Ποροσένκο θα πρέπει να μπορέσει εύκολα να σχηματίσει έναν συνασπισμό και να συνεχίσει τα σχέδιά του για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και την προσέγγιση προς την Ευρώπη.

Άλλα κόμματα που φαίνεται πιθανόν να εισέλθουν στη Βουλή με βάση τη δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα περιλαμβάνουν το λαϊκιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία).

Το Batkivshchyna (Πατρίδα) της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο είχε χειρότερη επίδοση απ΄ό,τι ανέμεναν πολλοί, αν και με 5,6% των ψήφων μπορεί επίσης να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Αν και το αποτέλεσμα του Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης, που έχει διατυπώσει επικρίσεις για την πολιτική του Ποροσένκο στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη, άλλα κόμματα που είχαν συμμαχήσει με τον Γιανουκόβιτς δεν είχαν καλή επίδοση, περιλαμβανομένων των κομμουνιστών. Η επιρροή των φιλορωσικών κομμάτων θεωρείται ότι θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Τι δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας συμμαχίας στο κοινοβούλιο έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, κυριάρχησαν ο δικός του πολιτικός συνασπισμός και άλλες φιλοδυτικές δυνάμεις.

Ο Ποροσένκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών αναμένονται σε δέκα ημέρες και πως το διάστημα αυτό είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Είπε ότι θα διορίσει πρωθυπουργό από τη συμμαχία που σχηματίστηκε.