Ουκρανία: Φόβος αιματοκυλίσματος εν όψει των εκλογών την Κυριακή

Την πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για να αποτρέψουν τη διάπραξη "τρομοκρατικών πράξεων" - εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την Κυριακή - διέταξε τον Κίεβο, την ώρα που οι αυτονομιστες στα ανατολικά δηλώνουν αποφασισμένοι να ανακαταλαβουν τις πόλεις που έχουν χάσει από τον κυβερνητικό στρατό.

"Χρειαζόμαστε πλήρη κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος επιβολής του νόμου για να προληφθούν παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας και οποιεσδήποτε απόπειρες για τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια των εκλογών", δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να διαταράξει τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές λένε ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου στα εδάφη που ελέγχουν, για να προωθήσουν τα αιτήματά τους για ανεξαρτησία. Παράλληλα,δηλώνουν αποφασισμένοι να ανακαταλαβουν τις πόλεις που έχουν χάσει από τον κυβερνητικό στρατό.

«Η Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, η Σλαβιάνσκ θα γίνουν δικές μας. Είμαστε έτοιμοι να τις καταλάβουμε. Δεν αποκλείονται σκληρές μάχες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην εμφύλια σύγκρουση από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η “προειδοποίηση” του Γιατσενιούκ είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση ενόψει των εκλογών της Κυριακής.