“Έβρεξε” δακρυγόνα από παράθυρο ιταλικού υπουργείου

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ιταλίας αλλά και στους κόλπους της κυβέρνησης ένα βίντεο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “La Repubblica”, στην ηλεκτρονική της έκδοση, και το οποίο δείχνει καθαρά ότι από ένα παράθυρο του υπουργείου Δικαιοσύνης εκτοξεύονται δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Το παράθυρο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το γραφείο της υπουργού Δικαιοσύνης Πάολα Σεβερίνο.

“Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου. Θα διεξαχθεί έρευνα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα δακρυγόνα δεν αποτελούν μέρος του εξοπλισμού των αστυνομικών που υπηρετούν μόνιμα στο υπουργείο”, είπε η Σεβερίνο για το θέμα.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει ερώτηση στην βουλή “διότι η εξακρίβωση της αλήθειας υπηρετεί το συμφέρον των διαδηλωτών, των αστυνομικών και της κοινής γνώμης”, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Ανναμαρία Καντσελιέρι τόνισε ότι “θα αποδοθούν ευθύνες και θα εντοπισθούν οι αστυνομικοί που προέβησαν σε πράξεις βίας”.

Παράλληλα η επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών πρόσθεσε ότι “οι αστυνομικοί εργάσθηκαν υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη η Ρώμη, την περασμένη Τετάρτη, έβραζε και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη μας όλα τα φωτογραφικά ντοκουμέντα”.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες αιμόφυρτων διαδηλωτών, πεσμένων στο έδαφος, που συνέχιζαν να δέχονται χτυπήματα των αστυνομικών που έκαναν χρήση γκλομπ, καθώς και δυο φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ένας αστυνομικός να χτυπά απομονωμένο διαδηλωτή στον αυχένα.

Η ένταση στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες εδικά στον τομέα της Παιδείας είναι οξυμένη, με αφορμή τις περικοπές στον κλάδο και τους μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό να έχουν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσςεων.

Σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μαθητών και αστυνομικών έξω από την έδρα των περιφερειακών αρχών της Σικελίας. Ομάδα νεαρών διαδηλωτών έριξε πέτρες και γυάλινα μπουκάλια, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση των γκλομπ τους.

Δείτε το βίντεο

 

https://youtube.com/watch?v=6fSQydJi-wo%22+frameborder%3D%220%22+allowfullscreen%3E%3C