Οργή λαού στην Ευρώπη

Δυναμικό “παρών” έδωσαν σήμερα χιλιάδες πολίτες της Ευρώπης στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ενάντια στη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε αρκετές χώρες.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εκατοντάδες πόλεις σε 23 χώρες της Ευρώπης με πρωταγωνίστριες σήμερα την Ισπανία και την Ιταλία, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και την Πορτογαλία που κατέβασε ρολά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στη Μαδρίτη σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και η αστυνομία προχώρησε σε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κάνοντας εκτεταμένη χρήση γκλομπ και πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ένταση ξεκίνησε όταν μερίδα των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει το τείχος των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, που παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αστυνομία προχώρησε σε 82 συλλήψεις ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο και για 34 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 είναι αστυνομικοί.

Η κατάσταση στην ισπανική πρωτεύουσα δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στους κανονικούς ρυθμούς καθώς δύο ακόμα κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για σήμερα. Αργότερα απόψε σε διαδήλωση καλούν τα εργατικά συνδικάτα ενώ ξεχωριστό κάλεσμα για πορεία διαμαρτυρίας απευθύνει το κίνημα των “Αγανακτισμένων”.

Πετροπόλεμος και χημικά στη Ρώμη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν σήμερα οι δρόμοι της αιώνιας πόλης ανάμεσα σε μαθητές και αστυνομικές δυνάμεις.

Ήδη εδώ και μέρες η σχολική κοινότητα διαμαρτύρεται για τις δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και σήμερα η κατάσταση ξέφυγε με μαθητές να πετάνε πέτρες και μπουκάλια κατά των ανδρών της αστυνομίας οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Ansa, σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσει σε περίπου 100 πόλεις χωρίς ωστόσο να έχει προκηρυχθεί γενική απεργία.

Ωστόσο εξαιτίας των στάσεων εργασίας κλειστά έμειναν τα σχολεία και υπήρξε ταλαιπωρία με τις μετακινήσεις.

Τρεις συλλήψεις, πενήντα προσαγωγές και είκοσι τέσσερις τραυματίες (16 αστυνομικοί, 8 διαδηλωτές) είναι ο απολογισμός από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Συγχρονισμένη και η Πορτογαλία

Στη γειτονική Πορτογαλία, η εικόνα ήταν πιο ήρεμη. Συνθήματα σε μεγάλες επιγραφές όπως “Τέλος στην καταστροφή” , “Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ”, ήταν αναρτημένα στο κέντρο της Λισαβόνας, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία, με εκείνη στο Μετρό να αγγίζει το 100% σύμφωνα με τον Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η κατάσταση εμφανιζόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο. Πολλές πτήσεις ήδη είχαν ακυρωθεί εκ των προτέρων, ή αναβλήθηκαν και αναμενόταν να γίνουν αργότερα. Από τις 70 πτήσεις που διατηρήθηκαν, δέκα εμφανίσθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων ως “ακυρωθείσες”.

Στους δρόμους Γάλλοι και Βέλγοι κατά της λιτότητας

Στη Γαλλία πέντε εργατικές ενώσεις διοργάνωσαν πορείας διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 100 πόλεις αλλά δεν προκήρυξαν γενική απεργία.

Στο Βέλγιο επίσης οι πολίτες είχαν σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμα για πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.

Στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες της Ισπανίας, τη Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας, εναντίον της οποίας κάποιοι εκτόξευσαν αυγά και κροτίδες.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ, ένα συμβολικό ψήφισμα, το οποίο ονόμασαν "βραβείο Νόμπελ Λιτότητας".

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, όπως στη Λιέγη, το Σαρλερουά και τη Λα Λουβιέρ ενώ ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων προς Παρίσι, Άμστερνταμ και Γερμανία.