Τύμπανα… απεργίας σε όλη την Ευρώπη

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο της Μαδρίτης στη διάρκεια των διαδηλώσεων που γίνονται στην ισπανική πρωτεύουσα ανήμερα της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει συνδικάτα από όλη την Ευρώπη με αιτήματα κατά της λιτότητας.

Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχονται, σύμφωνα με το Reuters, σε τουλάχιστον 70. Σύμφωνα με καταγγελίες των διαδηλωτών, η αστυνομία έκανε χρήση λαστιχένιων σφαιρών για να διαλύσει τι συγκεντρωμένο πλήθος.

Το κάλεσμα σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας ήχησε στις χώρες της Ιβιρικής, προτού καλά- καλά ξημερώσει. Συνδικάτα, άνεργοι και ομάδες πολιτών καλούν σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας στις κυβερνήσεις.

Ήδη από τα μεσάνυχτα είχαν συλληφθεί 32 άνθρωποι στην Ισπανία. 12 άνθρωποι εκ των οποίων 3 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από τα μεσάνυχτα σε επεισόδια που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα.

Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Παράλυση και στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες. Χειρόφρενο έχουν τραβήξει τα μέσα μεταφοράς ενώ δεν εκτελούνται και πτήσεις.

Παράλληλα, υπάρχει και το κάλεσμα για αποψινή συγκέντρωση στις 8.30 το βράδυ έξω από το Κοινοβούλιο. Όπως λένε οι διοργανωτές θα παραμείνουν εκεί έως αύριο οπότε θα διεξαχθεί η ολομέλεια της Βουλής.

Ογκώδεις διαδηλώσεις προγραμματίζουν τα συνδικάτα και στην Πορτογαλία

“Είναι μία ευκαιρία για όλους τους εργαζομένους να διατρανώσουν την δυσαρέσκειά τους”, δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, που έχει προκηρύξει τη γενική απεργία.

Αν και το δεύτερο μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, η UGT, δεν έχει υποστηρίξει την απεργία, περίπου οι μισές από τις σχεδόν πενήντα εργατικές ενώσεις που πρόσκεινται σε αυτό έχουν καλέσει τα μέλη τους να απόσχουν από την εργασία τους, ενώ το ίδιο έχουν πράξει και πολλά ανεξάρτητα συνδικάτα.

Οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας με πρόσκληση σε συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώ σε παρόμοια κινητοποίηση προσανατολίζονται και τα ιταλικά συνδικάτα.

Στη Γερμανία η εργατική ομοσπονδία DGB έχει προγραμματίσει διαδηλώσει σε διάφορες πόλεις συμπεριλαμβανομένων του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης.

 Ακόμη και Αυστριακοί κατέβηκαν στο δρόμο φωνάζοντας "Είμαστε όλοι Έλληνες". Υπενθυμίζεται ότι η Αυστριακή υπουργός των Οικονομικών τηρεί από τις πλέον σκληρές στάσεις κατά της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της χώρας, ωστόσο, έχει ζητήσει πολλές φορές πιο ήπια αντιμετώπιση της χώρας μας.