Η Βιολέτα Μπουλτς νέα υποψήφια επίτροπος της Σλοβενίας

Την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βιολέτα Μπουλτς, πρότεινε η Σλοβενία ως εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την παραίτηση της προηγούμενης υποψήφιας της χώρας, Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία απερρίφθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η 50χρονη Μπουλτς, πρώην επιχειρηματίας που πρόσφατα εισήλθε στην πολιτική, είναι από τις 18 Σεπτεμβρίου αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβενίας αρμόδια για την Ανάπτυξη υπό τον πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Μπουλτς θα αναλάβει το ίδιο χαρτοφυλάκιο με την προηγούμενη υποψήφια της Σλοβενίας, αυτό δηλαδή της Ενέργειας. Ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα αποφασίσει σχετικά αφού την καλέσει σε συνέντευξη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που στο ζήτημα αυτό είχαν συμμαχήσει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ζήτησαν χθες Πέμπτη από τη Λιουμπλιάνα να ορίσει την ευρωβουλευτή Τάνια Φαγιόν, που ανήκει στους Σοσιαλιστές, υποψήφια για την Επιτροπή, μια πρόταση την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο Τσέραρ, που επιθυμούσε να επιλέξει κάποιον υποψήφιο από το κόμμα του.

Πάντως η υποψηφιότητα της Μπουλτς είναι αμφιλεγόμενη και στο εσωτερικό του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβενία, καθώς το μικρό κόμμα Desus, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, ήταν αντίθετοι στον διορισμό της στην Επιτροπή.