Πονοκέφαλος για τον Γιούνκερ: Απορρίφθηκε η Αλένκα Μπράτουσεκ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέλη των επιτροπών Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας της Κομισιόν ανέφεραν στο Reuters ότι μία συμμαχία αριστερών και δεξιών ενέκρινε τον διορισμό του Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε ως επιτρόπου Ενέργειας και Κλίματος, παρά τις έντονες αντιδράσεις από μερίδα ευρωβουλευτών εναντίον του για σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και για σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει στο παρελθόν. Ωστόσο, η υποψηφιότητα της Μπράτουσεκ απορρίφθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή μάλλον βολεύει την κυβέρνηση της Σλοβενίας, η οποία δε συμφωνεί με την επιλογή της Μπράτουσεκ (που ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης), και πλέον κατά πάσα πιθανότητα θα την αντικαταστήσει με κάποιο άλλο πρόσωπο, γεγονός που όμως ενδέχεται να προκαλέσει “πονοκέφαλο” στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε “ανασχηματισμό” των επιτρόπων του, ανάλογα με την νέα επιλογή της Λιουμπλιάνα.