Ύποπτος θάνατος από Έμπολα στα Σκόπια – Σε καραντίνα δεύτερο κρούσμα

Ένας ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων με συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα απεβίωσε, όπως μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο άνδρας - πολίτηw της Μεγάλης Βρετανίας - έφτασε στα Σκόπια από τη Βρετανία στις 2 Οκτωβρίου και εισήχθη στο νοσοκομείο την Πέμπτη, όπου και πέθανε αρκετές ώρες αργότερα.  Η επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τις μολυσματικές ασθένειες, Γιοβάνκα Κοστόφσκα, δήλωσε ο ασθενής υπέφερε από πυρετό, εμετούς και εσωτερική αιμορραγία- όλα συμπτώματα του Έμπολα - και ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Οι αρχές θα πραγματοποιήσουν στη σωρό του 58χρονου Βρετανού νεκροψία-νεκροτομή και δείγματα θα αποσταλούν για ανάλυση σε εργαστήριο στη Γερμανία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου . Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Γερμανίας αναμένονται σε 48 ώρες και τότε, όπως δήλωσε η κυρία Κόστοφσκα, θα γίνει γνωστό αν ο ασθενής προσβλήθηκε και κατέληξε από τον ιό Έμπολα, ή από κάποιον άλλο θανατηφόρο ιό.  Υπάρχουν πληροφορίες πως ο ασθενής που απεβίωσε είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στη Νιγηρία.

Ένας δεύτερος Βρετανός -συνεργάτης του νεκρού 58χρονου - έχει δείξει τα συμπτώματα του ιού και νοσηλεύεται. Οι δύο Βρετανοί υπήκοοι έμεναν σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και το προσωπικό του ξενοδοχείου και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που τους μετέφερε στο νοσοκομείο, έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Το υπουργείο Υγείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο διέμειναν οι δύο Βρετανοί σφραγίστηκε.Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι ήταν "γνωρίζει τις αναφορές και ερευνά κατεπειγόντως την υπόθεση". 

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στην Τσεχία καθώς, ένας 56χρονος που παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας νοσηλεύεται στην απομόνωση, στο νοσοκομείο Μπουλόφκα της Πράγας. Εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος είπε ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία και υποβάλλεται σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι πιθανά κρούσματα καταγράφηκαν στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αυστραλία. Η Ελλάδα, κατά το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε ετοιμότητα.