Στα τάρταρα η κυβέρνηση Ραχόι – Αντιμοναρχική διαδήλωση στη Μαδρίτη

Από τη μία οι αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία και άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, από την άλλη τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, η ανεργία και η διαφθορά, η κυβέρνηση της Ισπανίας έφτασε πλέον στο χειρότερο ποσοστό δημοφιλίας της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El País, το ποσοστό του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 15,9% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, περίπου το μισό του ποσοστού που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2011. 

Η υποστήριξη προς την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αυξήθηκε οριακά στο 20,7% από 20,3% ενώ, το νεότευκτο αριστερό κόμμα Podemos (‘Μπορούμε’) αναδεικνύεται πλέον στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 14,3% των ψήφων. 

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι Ισπανοί που -απογοητευμένοι από τα σκάνδαλα του παλατιού- ζητούν ωα γίνει η Ισπανία αβασίλευτη δημοκρατία. Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, στην πρώτη μεγάλη αντιμοναρχική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά την άνοδο στον θρόνο του Φίλιππου του Στ’.

Γρήγορα ωστόσο τα πνεύματα άναψαν και σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους πολίτες που ζητούσαν να μπει τέλος στη μοναρχία. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα ενώ, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις διαδηλωτών.

Στη διαδήλωση είχαν καλέσει κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και των Οικολόγων. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας.