ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε απόψε επισήμως τις νέες κυρώσεις που είχαν προταθεί κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της στάσης της στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να εκτιμηθεί κατά πόσο τηρείται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

"Η έναρξη ισχύος των νέων κυρώσεων, με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα, θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Αυτό θα αφήσει χρόνο για την αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία," ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

"Ανάλογα με την κατάσταση επί του εδάφους, η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί, εν όλω ή εν μέρει" δήλωσε ο Ρομπάι.

Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας μετά από ολοήμερο θρίλερ, αφού στην πρωινή συνεδρίαση δεν υπήρχε ομοφωνία και οι εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών συνεδρίασαν εκτάκτως το απόγευμα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή , ότι η συνάντηση αφορούσε "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο αρχικά να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Διαβάστε σχετικά: ΕΕ: Ανεστάλησαν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας    

 

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα, σε συνομιλία που είχε ο Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για την επίτευξη ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαριούπολη, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να προμηθεύσει με οπλισμό απευθείας την Ουκρανία. 

"Επετεύχθη συμφωνία διαχείρισης με μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ για την άμεση παράδοση σύγχρονων όπλων, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να κερδίσουμε" αναφέρεται στην προεδρική ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Δύο ημέρες νωρίτερα, σύμβουλος του Ποροσένκο είχε ανακοινώσει ότι το Κίεβο συμφώνησε με ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Νορβηγία θα για την απευθείας προμήθεια όπλων.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως δεν μπορεί να λάβει εξοπλίζεται πολεμικά από τη Συμμαχία. Ωστόσο, μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορούν να συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να παραδοθεί σε ρωσικά χέρια.