Δέκα Ουκρανοί νεκροί σε μάχες με φιλορώσους το τελευταίο 24ωρο

Δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας την Παρασκευή.

Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες έχουν κλιμακωθεί αφότου οι αυτονομιστές προέλασαν και άνοιξαν ένα νέο μέτωπο αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός έμοιαζε να αποκτά το πλεονέκτημα στα βασικά τους προπύργια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τα μέσα του Απριλίου.

Στο μεταξύ κάτοικοι της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εγκατέλειπαν την πόλη εν μέσω της προέλασης των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει διάφορες κοινότητες στην περιοχή, όπως διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Μαριούπολη προς το Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών 110 χλμ. βορειότερα, κινούνταν λεωφορεία με αναρτημένα στα παρμπρίζ χαρτιά που γράφουν «παιδιά».

Καθώς συνεχίζεται η επιτυχημένη αντεπίθεση που έχουν εξαπολύσει οι φιλορώσοι αντάρτες αυτή την εβδομάδα νότια του Ντονέτσκ, η Μαριούπολη κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών. Η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο πιστός στο Κίεβο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ο Σερχίι Ταρούτα, κάλεσε τους κατοίκους της Μαριούπολης να σχηματίσουν μια "ταξιαρχία" πολιτοφυλάκων για την υπερασπιστούν.

Περίπου 40 χλμ. ανατολικότερα, οι αντάρτες έχουν καταλάβει πλέον την πόλη Νοβοαζόφσκ, όχι μακριά από τα σύνορα.

Οι πόλεις Τελμάνοβε και Κομσομόλσκε, κοντά στη Μαριούπολη, παραμένουν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.