Αιματοχυσία αμάχων στο Ντονέτσκ, παράλληλα με τον διπλωματικό πόλεμο

Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης «λαϊκής δημοκρατίας», η γενικότερη κατάσταση στην πόλη είναι «πολύ τεταμένη» ενώ μόλις εχθές σκοτώθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι.

Το Ντονέτσκ σφυροκοπείται εδώ και δύο εβδομάδες από τον ουκρανικό στρατό, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποπειρώνται να εκδιώξουν τους φιλορώσους μαχητές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι "εξαιρετικά δύσκολη αλλά ελέγξιμη", ενώ το Κίεβο συνεχίζει να κατηγορεί τη Μόσχα για αποστολή Ρώσων στρατιωτών και εισβολή σε ουκρανικό έδαφος - κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.    

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις, επικαλούμενο αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών των νεκρών.

Μπροστά στο αδιέξοδο και την καθημερινή κλιμάκωση της κρίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21:00 για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από αίτημα του Κιέβου. Η Ουκρανία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών μελών της Συμμαχίας μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι, στη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο, θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.