Ρωσία-Ουκρανία: Ανθρωπιστική βοήθεια ναι, εκεχειρία όχι

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου ότι όλα τα θέματα που αφορούν την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία έχουν επιλυθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε πρόοδος κατά τις συνομιλίες της τετραμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο για μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία.

"Τελικά, όλα τα θέματα επιλύθηκαν όσον αφορά το ανθρωπιστικό ζήτημα, όσον αφορά τη ρωσική πρωτοβουλία για την αποστολή 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Υπήρξε συμφωνία σε όλα με την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο καμιά πρόοδος δεν επιτεύχθηκε για μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία στο τέλος της τετραμερούς (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία) διάσκεψης, δήλωσε ο Λαβρόφ. "Εκεί όπου δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε λόγο για θετικά αποτελέσματα, πρωτίστως για την εκεχειρία και την πολιτική διευθέτηση" της κρίσης στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Επαναλάβαμε τη θέση μας σύμφωνα με την οποία κατάπαυση του πυρός πρέπει να υπάρξει χωρίς όρους".

Αλλά "οι ουκρανοί συνάδελφοί μας συνεχίζουν δυστυχώς να θέτουν όρους που είναι επίσης αρκετά ασαφείς, όπως αυτόν της διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων", δήλωσε ο Λαβρόφ.

"Δεν έχουμε τίποτε κατά της πρόθεσης του Κιέβου να ασκήσει έναν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων. Όλα όσα εξαρτώνται από εμάς, θα τα πράξουμε", τόνισε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ουκρανία μπορεί από την πλευρά της να συμβάλει κατά τρόπο "πιο αποτελεσματικό".

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες για την ενδεχόμενη προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους παρατηρητές αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχει αναπτυχθεί σε τμήμα των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Πρόκειται να προμηθεύσουμε την "αποστολή του ΟΑΣΕ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον έλεγχο των συνόρων της ουκρανικής πλευράς, από τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση αυτή", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. "Όσο πιο αποτελεσματικό είναι το έργο της αποστολής, τόσο το καλύτερο".