Μήνυμα Οτσαλάν: Ο πόλεμος με την Τουρκία φτάνει στο τέλος του

Ο ιστορικός ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εκτιμά σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες Σάββατο ότι η αιματηρή σύρραξη με το τουρκικό κράτος, η οποία διαρκεί πλέον 30 χρόνια, “φθάνει στο τέλος” της.

“Με την ευκαιρία της 30ής επετείου του αγώνα μας, θέλω να δηλώσω ότι βρισκόμαστε πλέον στο σημείο να βιώνουμε ιστορικές εξελίξεις”, σημειώνει ο ηγέτης του PKK, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο κουρδικό κίνημα.

“Αυτός ο πόλεμος που διαρκεί 30 χρόνια φθάνει, μέσω κρίσιμης σημασίας δημοκρατικών διαπραγματεύσεων, σε ένα στάδιο όπου θα μπορούσε να λάβει τέλος”, παρατηρεί ο Οτσαλάν, και προσθέτει πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αυτών “έχει σημασία ιδιαίτερα βαθιά, ιστορικά και κοινωνικά”.

Ο ίδιος επισημαίνει εξάλλου πως, καθώς κατέλαβε το 9,8% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, το βασικό πολιτικό όχημα των Κούρδων της Τουρκίας, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μπορεί να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως στο μέλλον ακόμη και να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές. “Με αυτά τα αποτελέσματα, το HDP, η βάση του οποίου μεγεθύνθηκε, θα γίνει σήμερα μια δημοκρατική και αποτελεσματική αντιπολίτευση και, στο μέλλον, το δημοκρατικό κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία”, προβλέπει ο Οτσαλάν.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο ηγέτης του PKK διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από το φθινόπωρο του 2012. Το PKK, το οποίο κήρυξε από τον Μάρτιο του 2013 μονομερώς εκεχειρία, κατήγγειλε ωστόσο φέτος την βραδύτητα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

Ο πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους και το τουρκικό κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 45.000 ανθρώπους από το 1984 στην Τουρκία, στην πλειονότητά τους μειονοτικούς.

Η κουρδική μειονότητα στην Τουρκία υπολογίζεται ότι αριθμεί τουλάχιστον 15 εκατ. μέλη, δηλαδή ότι αποτελεί το 20% του πληθυσμού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...