“Βοηθήστε με, δεν ξέρω αν μπορώ να περιμένω μέχρι αύριο”

Ένα βίντεο, ένα μήνυμα. Αυτό που θα δείτε στη συνέχεια είναι 365 selfie φωτογραφίες, οι οποίες αντιστοιχούν στην κάθε ημέρα από τις 365 του χρόνου η καθεμία. Η γυναίκα που πρωταγωνιστεί είναι ηθοποιός. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διαφημιστικό μήνυμα της κροατικής κυβέρνησης, στο οποίο φαίνεται μία γυναίκα, η οποία υφίσταται κακοποίηση. Το βίντεο στοχεύει στην ενημέρωση - καταγγελία του ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου. Το αποτέλεσμα στο τέλος του βίντεο είναι αρκετά απρόσμενο. Το μήνυμα στο τέλος του λέει πολλά: "Help me, I do not know if I can wait until tomorrow" (Βοηθήστε με, δεν ξέρω αν μπορώ να περιμένω μέχρι αύριο).

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης.
 
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) που παρουσιάστηκε το Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Παρόλ' αυτά το φαινόμενο είναι υπαρκτό και με αφορμή το συγκεκριμένο βίντεο σας το υπενθυμίζουμε. 
 
Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 42.000 γυναίκες - δηλαδή 1.500 γυναίκες από καθεμία εκ των 28 ευρωπαϊκών χωρών που μετείχαν στην έρευνα. Οι γυναίκες κατέθεσαν τις προσωπικές τους ιστορίες και από τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη είχαν κακοποιηθεί σωματικά έναν χρόνο πριν πραγματοποιηθεί η μελέτη και 3,7 εκατομμύρια είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο ίδιο διάστημα.
 
Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βία, όπως ξυλοδαρμός, κάψιμο, βιασμός ή άλλες μορφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Οι χώρες αυτές έχουν ποσοστά βίας 52%, 47% και 46% αντιστοίχως. Αντίθετα, η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών, περίπου στο 20%.
 
Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών είναι κάτω από τον μέσο όρο του 33% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση φθάνει το 25%.
 

Δείτε το βίντεο