Στο σημείο συντριβής του Μπόινγκ προωθείται ο ουκρανικός στρατός

Τα κυβερνητικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στην μάχη τους εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν ένα στρατηγικό σημείο κοντά στο σημείο όπου κατέπεσε το Μπόινγκ των Μαλαισιανών γραμμών στις 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το Κίεβο.

Οι σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στην ευρύτερη περιφέρεια του Ντονέτσκ - όπου συνετρίβη το αεροσκάφος- έχουν εμποδίσει τις διεθνείς ομάδες έρευνας να πλησιάσουν και εργαστούν διεξοδικά στο σημείο της συντριβής.

Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωση ότι κατέλαβε το Σαβούρ Μογίλα, ένα στρατηγικό ύψωμα περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) από το σημείο που βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροπλάνου της Malaysia Airlines. 

 

Στο Ντόνετσκ, τοπικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν την είδηση. Δήλωσαν όμως ότι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη και ότι από τα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού έχουν καταστραφεί αρκετά οικοδομικά τετράγωνα, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και ένας αγωγός αερίου. 

Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και στους φιλορώσους αυτονομιστές.   Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή από την έναρξη της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" του ουκρανικού στρατού, κατά τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο. Ο αναπληρωτής επίτροπος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Άντριου Κόλβιν, δήλωσε ότι τα στοιχεία κινδυνεύουν να καταστραφούν αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και όσο περνάει ο χρόνος εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθούν όλες οι σοροί και των 298 επιβαινόντων που σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του αεροπλάνου.