Διοικητής ανταρτών στην Ουκρανία: Έχουμε πράγματι πυραύλους Buk

Ένας σημαντικός διοικητής των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά από τη συντριβή του Μπόινγκ, ότι οι αυτονομιστές έχουν πράγματι στην κατοχή τους σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11), το είδος των πυραύλων που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταρριφθεί το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής της Ταξιαρχίας Βοστόκ, ανέφερε ότι οι πύραυλοι Μπουκ "ίσως" να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και πλέον θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω, προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους. 

"Γνώριζα ότι ένας Μπουκ προήλθε από το Λουχάνσκ, με τη σημαία της ΛΔΛ» είπε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τη βασική οργάνωση ανταρτών που δρα στο Λουχάνσκ.

"Νομίζω όμως ότι τον έστειλαν πίσω. Επειδή το έμαθα ακριβώς τη στιγμή που έμαθα ότι εκτυλίχθηκε αυτή η τραγωδία. Πιθανώς τον έστειλαν πίσω προκειμένου να απομακρύνουν τις αποδείξεις της παρουσίας του» δήλωσε ο αρχηγός των ανταρτών στο Ρόιτερς. 

Ωστόσο, ο Κοντακόβσκι κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προκάλεσε την ρίψη των πυραύλων που έπληξαν το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε επίτηδες εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, επειδή γνώριζε ότι οι πύραυλοι βρίσκονταν εκεί.   

«Γνώριζαν ότι ο Μπουκ κατευθυνόταν στο Σνέζνογε (ένα χωριό 10 χιλιόμετρα δυτικά του σημείου της συντριβής) και προκάλεσαν τη χρήση του ,ξεκινώντας μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στόχου που τα αεροσκάφη τους δεν είχαν πλήξει για μια εβδομάδα" εξήγησε ο αυτονιμιστής ηγέτης.

«"αι εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούσαν εντατικές πτήσεις και ακριβώς τη στιγμή των πυρών, τη στιγμή που το πολιτικό αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο, εκείνοι εξαπέλυσαν επιδρομές. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Μπουκ και ακόμα και αν ο Μπουκ χρησιμοποιήθηκε, η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα καταρριπτόταν ένα πολιτικό αεροσκάφος», υποστήριξε Κοντακόβσκι.   

Η παραδοχή του διοικητή των ανταρτών έχει μεγάλη σημασία καθώς - πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους οι αυτονομιστές περιαυτολογούσαν ότι είχαν αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα πυραύλων - ενώ μετά το δυστύχημα η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, επανειλημμένα αρνήθηκε ότι είχε ποτέ στην κατοχή της τέτοια όπλα.  

Δείτε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση εδώ