Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, μετά την τραπεζική κρίση

Ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης του απόψε στη Βουλή, λίγες ημέρες μετά τη κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Corporate Commercial Bank (CCB), που έθεσε σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.

Την κυβέρνηση Ορεσάρσκι υποστήριζε ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) και του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ), δηλαδή του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2013.

Τότε, η δεξιά παράταξη GERB του Μπορίσοφ δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιτίας των πολλών οικονομικών σκανδάλων της πολιτικής απομόνωσης της.

Τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης απέσυραν διαδοχικά την υποστήριξη τους από την κυβέρνηση, με αφορμή (ή πρόφαση) την βαριά ήττα των σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε: Πλέβνελιεφ: Δεν υπάρχει τραπεζική κρίση στη Βουλγαρία

Με την σημερινή παραίτηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα προετοιμάσει τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 5 Οκτωβρίου, όπως έχουν συμφωνήσει οι βασικές πολιτικές δυνάμεις.