“Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο”

Η Τουρκία θα πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να τερματίσει την παράνομη κατοχή στην Κύπρο, τόνισε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Προώθηση και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες εδώ και 38 χρόνια, από το καλοκαίρι του 1974 μέχρι και σήμερα, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των αγνοουμένων -μεταξύ αυτών και 64 Έλληνες - χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της αρμόδιας δικοινοτικής Επιτροπής.

Ο Έλληνας διπλωμάτης κάλεσε την Τουρκία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική έρευνα για το ζήτημα, επιτρέποντας την πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες που εμπεριέχονται στα στρατιωτικά της αρχεία.

Ο κ. Τζιράς μίλησε για συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των περίπου διακόσιων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην ίδια τους τη χώρα, μαζικές παράνομες πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών σε πολίτες τρίτων χωρών, λεηλασία και καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές, παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων που ζουν σε θύλακες στα κατεχόμενα, καθώς και για πρακτική της Τουρκίας να συνεχίζει την αθρόα μεταφορά Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη, με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού.

Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος έκλεισε την παρέμβασή του εκφράζοντας την πεποίθηση της Ελλάδας ότι οι δικοινοτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής, βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. “Η Τουρκία κρατάει το κλειδί για μια τέτοια διευθέτηση” επισήμανε ο πρέσβης εκφράζοντας την ελπίδα “η Τουρκία να αποφασίσει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να τερματίσει την παράνομη κατοχή, επιδεικνύοντας έτσι τη βούλησή της να αποκαταστήσει την απαράδεκτη στάση της στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο”.