Βρετανία: Επιχείρηση μαμούθ κατά της παιδεραστίας με 660 συλλήψεις

Η αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 660 συλλήψεις υπόπτων για παιδεραστία κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης, η οποία διήρκεσε έξι μήνες και στοχοθέτησε κυρίως πρόσωπα που αποκτούσαν πρόσβαση σε άσεμνες φωτογραφίες ανηλίκων στο Διαδίκτυο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, εκπαιδευτικοί, στελέχη του σώματος προσκόπων, νοσηλευτές και συνταξιούχοι αστυνομικοί ενώ, η η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) ανέφερε ότι πάνω από 400 παιδιά είναι πλέον «ασφαλή» χάρη σε αυτή την επιχείρηση.

Από τους 660 ανθρώπους που συνελήφθησαν, οι 39 ήταν καταγεγραμμένοι σεξουαλικοί παραβάτες, είχαν δηλαδή ήδη καταδικασθεί μία φορά για ένα σεξουαλικό έγκλημα. Εντούτοις, η πλειονότητά των συλληφθέντων, μερικοί εκ των οποίων είχαν χωρίς επιτήρηση πρόσβαση σε παιδιά, δεν ήταν γνωστοί στις αρχές.

«Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία είχε τη δυνατότητα να διεξάγει μια στοχευμένη επιχείρηση αυτής της φύσης» και τέτοιας έκτασης, επισήμανε ο υποδιευθυντής της NCA, ο στρατηγός Φιλ Γκόρμλεϊ.  Στην ευρεία επιχείρηση συμμετείχαν 45 αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Συνολικά οι ερευνητές πραγματοποίησαν εφόδους σε 833 διευθύνσεις και ερεύνησαν 9.172 υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σκληρούς δίσκους.

Η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Βρετανίας συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει αποστολή να συντονίσει καλύτερα τις ενέργειες της αστυνομίας σε θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και το οργανωμένο έγκλημα.

Η Βρετανία έχει κλυδωνιστεί τα τελευταία χρόνια από τις αποκαλύψεις ότι κάποιες από τις διασημότερες προσωπικότητες που μεσουρανούσαν το διάστημα μεταξύ 1970 και 1980 είχαν εμπλακεί σε σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών.

Μετά τις καταγγελίες ότι το πολιτικό σύστημα κάλυπτε συστηματικά τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης από πολλούς διάσημους πολιτικούς της δεκαετίας του ’80, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα για να εξακριβώσει εάν δημόσιοι οργανισμοί απέτυχαν να προστατέψουν παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η NCA, ωστόσο, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει στόχο να διαλευκάνει εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά το παρελθόν.