Ουκρανία: Ο στρατός προωθείται προς το Λουχάνσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν τη Δευτέρα ένα σημείο σε στρατιωτικό επίπεδο επί των φιλορώσων ανταρτών με την άρση του αποκλεισμού του αεροδρομίου του Λουχάνσκ, τη στιγμή που η Μόσχα ανεβάζει την ένταση έπειτα από ένα μεθοριακό επεισόδιο.

"Το γενικό επιτελείο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης ανέφερε στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο πως οι ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν, έπειτα από μάχες, στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ", ανακοίνωσε η προεδρία στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Από τη δημαρχία του Λουχάνσκ διευκρινίσθηκε πως τρείς άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατέσσερις τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, το οποίο έχει υποστεί ζημιές και είναι κλειστό εδώ και πολλές εβδομάδες, ελέγχεται από τους πιστούς στην κυβέρνηση του Κιέβου, όμως έχει καταστεί ουσιαστικά απροσπέλαστο λόγω της παρουσίας γύρω του αυτονομιστικών δυνάμεων. Παρουσιαζόταν ως ένα από τα σημαντικά σημεία άμυνας των ανταρτών στο δρόμο προς το Λουχάνσκ.

Το βράδυ της Κυριακής, ο "υπουργός Άμυνας" των ανταρτών, Ιγκόρ Στρέλκοφ, δήλωσε προς το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πως "σφοδρές μάχες" διεξάγονται στη περιφέρεια του Λουχάνσκ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν, όπως είπε, αναπτύξει δεκάδες άρματα μάχης.

Οι μάχες συνεχίζονταν το πρωί, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ", στα χωριά Μεταλίστ (βόρεια), Ολεξαντρίβκα (δυτικά), Γκεοργκίιβκα και Ρασκόσνα (νοτιοδυτικά), καθώς και στο αεροδρόμιο (νότια), γεγονός που δείχνει πως οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποιούν έναν ελιγμό περικύκλωσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αυτονομιστικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε φάλαγγες του ουκρανικού στρατού στην πλευρά του αεροδρομίου της Γκεοργκίιβκα.

Στο μεταξύ, η αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης μοιάζει να βρίσκεται σε νεκρό σημείο. Η συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Ρίο, στο περιθώριο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν κατέληξε παρά σε μια επανάληψη ευχών: να διεξαχθούν "απ' ευθείας συζητήσεις αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατόν" ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές για να επιτευχθεί μια διμερής κατάπαυση του πυρός.

Η πραγματοποίηση των ευχών αυτών σκοντάφτει εδώ και πολλές ημέρες στην απαίτηση της Ουκρανίας να ξαναπάρει πριν υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία, απαίτηση που οι αντάρτες και η Μόσχα απορρίπτουν εμμέσως, αλλά σταθερά.

Ο διάλογος έγινε χθες, Κυριακή, ακόμη δυσκολότερος έπειτα από ένα μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιέβου ότι έβαλαν μια οβίδα που προκάλεσε ένα νεκρό από τη ρωσική πλευρά των συνόρων και έκανε λόγο για μια "εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση" απειλώντας την Ουκρανία με "αμετάκλητες συνέπειες".

Η ρωσική εφημερίδα "Κομερσάντ", επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, μετέφρασε σήμερα το πρωί αυτές της "συνέπειες" σε "στοχευμένα πλήγματα" που η Ρωσία θα μπορούσε να καταφέρει με ακρίβεια στο ουκρανικό έδαφος, εναντίον θέσεων από τις οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, εβλήθησαν οβίδες εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Το Κίεβο διέψευσε πως είχε οποιονδήποτε ρόλο στο επεισόδιο αυτό, αναφέροντας πως "οι ουκρανοί στρατιωτικοί ουδέποτε έβαλαν εναντίον του εδάφους του γειτονικού κράτους".

Θα ήταν παράλογο εκ μέρους του ουκρανικού στρατού να προκαλέσει μια ενδεχόμενη απάντηση των πολύ ισχυρότερων ρωσικών δυνάμεων, εκτιμά ένας ειδικός, ο Αλεξέι Γκολομπούτσκι.

"Για την Ουκρανία, μια τέτοια βολή το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να προσθέσει νέα προβλήματα, με εικόνες κατεστραμμένων σπιτιών και τραυματιών (στη Ρωσία), τις οποίες δεν έχει αληθινά ανάγκη", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Τέτοια επεισόδια εξυπηρετούν τους αυτονομιστές και τους "σπόνσορές" τους. Δεδομένου του γεγονότος ότι η Ρωσία παρέχει εξοπλισμό στους αυτονομιστές και ελέγχει ένα τμήμα του εδάφους, της είναι εύκολο να γυρίσει τα κανόνια προς το ρωσικό έδαφος, Μετά κατηγορεί την Ουκρανία και έχουμε μια ωραία προπαγάνδα", λέει ο Γκολομπούτσκι.

Καθώς η οδός προς ένα πολιτικό συμβιβασμό δεν φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να βρεθεί, ο διάλογος κωφών με αμοιβαίες κατηγορίες υπάρχει κίνδυνος να συνεχισθεί, ενώ τα πυροβόλα συνεχίζουν το δικό τους "διάλογο" επί του πεδίου.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο κάλεσε χθες, Κυριακή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε ότι εισάγει παρανόμως στη χώρα του "βαρύ στρατιωτικό υλικό" και ότι "επιτίθεται στις θέσεις των ουκρανών στρατιωτών". Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ο Ποροσένκο του ζήτησε να εγγράψει το ουκρανικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου.