Δεν θα πάει τελικά ο Ποροσένκο στο Μουντιάλ

"Αδύνατον" είναι η απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο στο ερώτημα αν θα πάει στο Ρίο της Βραζιλίας για να παραστεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ευρέως είχε συζητηθεί στο διεθνή Τύπο το τι θα γίνει αν ο Ποροσένκο συναντούσε στις κερκίδες της Βραζιλίας τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι "η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα" του, δεν του επιτρέπει να πάει στη Βραζιλία. Για τον Πούτιν, ούτε λόγος αλλά... με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια (και ένας διπλωματικός ελιγμός).

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προωθούνται τις τελευταίες ημέρες και πλησιάζουν τα προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, παρά τις εκκλήσεις από Ευρώπη και Ρωσία για κατάπαυση του πυρός. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, που διαθέτουν βαρέα όπλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους.

"Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπως και άλλοι ηγέτες κρατών, έλαβε πρόσκληση από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ να παραστεί στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της προεδρίας. "Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, ο αρχηγός του κράτους έκρινε ότι είναι αδύνατον να παραστεί στον τελικό του Μουντιάλ", προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Αρχικά ο Ποροσένκο, όπως και ο Πούτιν, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση της Βραζιλίας να παρακολουθήσει τον αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Αργεντινής από την εξέδρα των επισήμων στο στάδιο Μαρακανά. Οι αρχές της Βραζιλίας αγνοούσαν αν οι δύο ηγέτες σχεδίαζαν κάποια κατ' ιδίαν συνάντηση. Το πρόγραμμα πάντως όριζε ότι πριν από τον τελικό θα παρακάθονταν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων --όπως για παράδειγμα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ-- στο γεύμα που θα παραθέσει η Ρουσέφ.