Ανεπιθύμητη η Μέρκελ για τους Πορτογάλους διανοούμενους

Την αντίθεσή τους στη Γερμανίδα καγκελάριο εκφράζουν και ενυπόγραφα 100 Πορτογάλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι σε ανοιχτή επιστολή με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Λισαβόνα, την προσεχή Δευτέρα.

Η Μέρκελ είναι “πρωτεργάτης του νεοφιλελεύθερου δόγματος που καταστρέφει την Ευρώπη”, γράφουν στην επιστολή οι Πορτογάλοι - μεταξύ τους η συγγραφέας Αλίς Βιέιρα, ο σκηνοθέτης Αντόνιο Πέντρο Βασκονσέλος, ο δημοσιογράφος Ντανιέλ Ολιβέιρα, ο ιστορικός Φερνάντο Ρόζας, ο κοινωνιολόγος Αντόνιο Πέντρο Ντόρες και ο τραγουδιστής Κάρλος Μέντες.

Η Γερμανίδα ηγέτης κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πορτογαλία, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα και με τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

Στην ολιγόωρη παραμονή της στην πορτογαλική πρωτεύουσα, όπου θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες, θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στα εγκαίνια του οικονομικού φόρουμ στο Centro Cultural de Belem (CCB), στη Λισαβόνα.

Θα επισκεφθεί επίσης το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χλμ. νοτίως της Λισαβόνας, στο οποίο απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι. Η επίσκεψη θεωρείται, και από τις δύο κυβερνήσεις, σαν επίδειξη αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και στήριξης από τη Γερμανία.

Στο μεταξύ, οι αρχές ετοιμάζονται για ογκώδεις διαδηλώσεις ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ και αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς υπάρχουν φόβοι για επεισόδια.