Στο γιο του περνά το θρόνο της Ισπανίας ο Χουάν Κάρλος

Στον γιο του και διάδοχό του, πρίγκιπα Φελίπε, θα παραδώσει το θρόνο ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Ωστόσο πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Ο Χουάν Κάρλος υπήρξε στο θρόνο της Ισπανίας για σχεδόν 4 δεκαετίες.

"Η Αυτού Μεγαλειότητα, Βασιλιάς Χουάν Κάρλος, επικοινώνησε μαζί μου εκφράζοντας την επιθυμία του να παραιτηθεί από το θρόνο" ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Αν και κάποτε απολάμβανε μεγάλης αποδοχής από τον ισπανικό λαό., ο 76χρονος Χουάν Κάρλος, καθώς είχε βοηθήσει σημαντικά τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του Φράνκο, πλέον έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κατακραυγής εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς και άλλων ατασθαλιών.

Η κόρη του Χριστίνα και ο σύζυγός της βρίσκονται υπό έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς.

Ενώ και η υγεία του Χουάν Κάρλος επιδεινώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και αυτός είναι, κατά το Ραχόι, ο κύριος λόγος παραίτησης του. 

Ωστόσο, ηηγή των ανακτόρων διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας , διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών.

"Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά", δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.