Ποροσένκο: Έχουμε πόλεμο στα ανατολικά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στο Ντονέτσκ οι μάχες ουκρανικού στρατού- αυτονομιστών, με επίκεντρο την περιοχή του αεροδρομίου, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμή επέμβαση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των φιλορώσων στα ανατολικά.

Βαριά πυρά και ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα το Κίεβο, στην ευρύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς.

Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνοφρουράς, αυτονομιστές επιτέθηκαν εναντίον μιας μονάδας του ουκρανικού στρατού στην πόλη στο Λουχάνσκ, με απώλειες και από τις δύο πλευρές. 

Επιπλέον, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε  ότι για λίγες ώρες έχασε κάθε επαφή και με μια δεύτερη ομάδα παρατηρητών κοντά στο Ντονέτσκ, μετα την εξαφάνιση 4 παρατηρητών τη Δευτέρα.  

Η ομάδα που "αποτελείται από 11 μέλη της ειδικής αποστολής παρατήρησης που επέβαιναν σε 3 οχήματα, κρατήθηκε για μερικές ώρες μετά την σύλληψή της κοντά σε ένα οδόφραγμα, στη Μαρίνκα" διευκρίνισε ο ΟΑΣΕ. 

Όσον αφορά την πρώτη ομάδα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη "καμία επικοινωνία" μαζί της.

 

Πόλη-φάντασμα το Ντονέτσκ

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους δεκάδες νεκρούς, νέα πυρά ακούστηκαν το πρωί στο κέντρο του ερημωμένου Ντονέτσκ, ο δήμαρχος του πόλης κάλεσε τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων να μην βγουν από τα σπίτια τους, "ούτε καν στο μπαλκόνι". 

Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι βιτρίνες τους είναι καλυμμένες με ξύλινες ή μεταλλικές πλάκες για να εμποδιστούν όσοι ενδεχομένως θελήσουν να τα λεηλατήσουν. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν και πολλές υπηρεσίες και γραφεία. 

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται στη ζώνη του αεροδρομίου το οποίο οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαταλάβει από το πρωί της Τρίτης. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει την πρόσοψη του αεροδρομίου, κατεστραμμένη, με όλα τα τζάμια σπασμένα.  

Οι φιλορώσοι χτίζουν τα οδοφράγματα, παρουσία της αστυνομίας, που λέει ότι θέλει να μείνει ουδέτερη ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί την τοπική αστυνομία, ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές.

Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε να αναλάβει δράση για να τερματιστεί το "καθεστώς του τρόμου", στις ανατολικές, ρωσόφωνες επαρχίες, προειδοποιώντας έμμεσα για μάχη μέχρις εσχάτων.

Στην ανατολική Ουκρανία "βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση" παραδέχτηκε, προσθέτοντας: "Δεν θα επιτρέψουμε πλέον σε αυτούς τους τρομοκράτες να απαγάγουν ανθρώπους και να τους σκοτώνουν, να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν τον νόμο".