Εμφύλιος σπαραγμός και πολιτική σύγχυση στην Ουκρανία

Στρατιώτες και αεροπορικές επιδρομές έξω από πόλεις, αυτονομιστές νεκροί και σοροί αμάχων στους δρόμους, απαγωγή ξένων αξιωματούχων: Η Ουκρανία στο χάος του εμφυλίου...

Το Κίεβο βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ δύο εναλλακτικών λύσεων, γεμάτων ρίσκο.

Ο Ποροσένκο, που δεν έχει ακόμη αναλάβει επίσημα την προεδρία, βλέπει τα ανατολικά σε "κατάσταση πολέμου" και καλωσορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως είπε μιλώντας στη γερμανική Bild, η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση επιτέλους ξεκινήσε στην πραγματικότητα".

Αντίθετα, ο Βιτάλι Κλίτσκο καλεί σε δωρεές για τον στρατό.

Η στρατιωτική επιχείρηση που είχε ξεκινήσει στο Ντονέτσκ λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης την Κυριακή ήταν η μεγαλύτερης μέχρι στιγμή κλίμακας επέμβαση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των φιλορώσων στην επαρχία.

Η επέμβαση κατέληξε στην ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, όμως οι μάχες συνεχίστηκαν και για τα υπόλοιπα σημεία που έχουν καταλάβει οι φιλορώσοι.

Οι τελευταίες αναφορές μιλούσαν για 40 νεκρούς, κυρίως ενόπλους, αλλά ανάμεσά τους ήταν και τουλάχιστον δύο άμαχοι.

Φρίκη έχουν προκαλέσει οι εικόνες της γυναίκας σε δρόμου του Ντονέτσκ που σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας και η σορός της καλύφθηκε με χαρτόκουτο.

Οι εικόνες φυσικά αξιοποιούνται στον παράλληλο πόλεμο προπαγάνδας, με τα ρωσικά ΜΜΕ να μιλούν για σφαγείο αμάχων κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των «ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας», όπως πάγια αποκαλούν τις ομάδες των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Πέτρο Ποροσένκο προσπαθεί, όσο μπορεί, να καθησυχάσει μια χώρα που βρίσκεται σε σπαραγμό.

"Θα βάλουμε τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, εδώ γίνεται κανονικός πόλεμος εναντίον της χώρας. Η Κριμαία καταλήφθηκε από τη Ρωσία και στα ανατολικά υπάρχει μεγάλη αστάθεια", είπε και παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ένοπλοι πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, "αλλά όταν βαριά οπλισμένοι μαχητές πυροβολούν τους στρατιώτες μας, τότε και ο στρατός μας πρέπει να αμυνθεί".

Δεν διέφεραν πολύ οι αναφορές του Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης εναντίον του Γιανουκόβιτς και ο οποίος πλέον, μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, είναι δήμαρχος Κίεβου.

Ο Κλίτσκο κάλεσε σε ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατότητων του ουκρανικού στρατού με κάθε μέσο -ακόμη και με δωρεές.

"Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν οι στρατιώτες μας ούτε αξιοπρεπή αλεξίσφαιρα» είπε. Παράλληλα με "μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, θα χρειαστούν και δωρεές από τους πολίτες", είπε.