Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της Ιρλανδικής κυβέρνησης Έιμον Γκίλμορ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος – του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού – μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Ο 59χρονος Γκίλμορ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του κόμματος για 7 χρόνια, είπε ότι "πρέπει να ακούσουμε, να λάβουμε υπόψη μας και να ενεργήσουμε σύμφωνα με το μήνυμα που λάβαμε την Παρασκευή".

"Πιστεύω ότι η ανανέωση του κόμματος θα επέλθει μέσα από μια νέα ηγεσία», είπε, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα μόλις εκλεγεί νέος αρχηγός, πιθανόν στις αρχές του Ιουλίου. Ο επόμενος αρχηγός του κόμματος αναμένεται να οριστεί και αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Το Εργατικό κόμμα είδε τη δύναμή του να μειώνεται κατα 60% στις ευρωεκλογές, από το 13,9% στο 5,3%. Έτσι, οι έδρες που θα καταλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μειωθούν από 12 σε μόλις 3. Επίσης, υπέστη ήττα και στις τοπικές εκλογές, όπου το ποσοστό του έπεσε από το 14,2% στο 7,2%.

Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι εξήρε πάντως "το θάρρος του Γκίλμορ" στην επιβολή δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο ήταν απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.