ΟΗΕ: Βασανιστήρια, απαγωγές και φόνοι στην Ανατολική Ουκρανία

"Επικίνδυνη επιδείνωση" της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Ουκρανία -ειδικά για τη μειονότητα των Τατάρων - καταγγέλλει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Κίεβο.

Στην έκθεση της 34μελούς αποστολής παρατηρητών στην περιοχή απαριθμείται σειρά "συγκεκριμένων περιστατικών, φόνων, βασανισμών, ξυλοδαρμών, απαγωγών, πράξεων εκφοβισμού κατά συγκεκριμένων προσώπων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πράξεων σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχουν διαπραχθεί στην πλειοψηφία τους από καλά οργανωμένες και οπλισμένες αντικυβερνητικές ομάδες στο ανατολικό τμήμα της χώρας".

Στην έκθεση καταγγέλλεται επίσης "κύμα απαγωγών και παράνομων κρατήσεων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, τοπικών πολιτικών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και μελών του στρατού". Επίσης, οι παρατηρητές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες για καταχρήσεις από την πλευρά των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και αναφέρεται ότι υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για ανθρώπους που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τον στρατό υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε "εξαναγκαστικές εξαφανίσεις". 

Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία συνέπραξαν σε έκνομες πράξεις και καταλήψεις πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, κατάσταση που υπονόμευσε την ισχύ του νόμου και τις εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση καλύπτει χρονική περίοδο από τις 2 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου και καταγγέλλει ειδικά "τις παρενοχλήσεις" κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας, όπως "ελευθερία κίνησης, περιπτώσεις φυσικής παρενόχλησης, απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης, φόβοι θρησκευτικής δίωξης για τους πιστούς μουσουλμάνους και η απειλή του εισαγγελέα της Κριμαίας να τερματίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας (Μετζλίς). "Περισσότεροι από 7.200 πολίτες της Κριμαίας- στην πλειοψηφία τους Τάταροι- έχουν μετατραπεί σε εκτοπισμένους" σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αναφέρεται στην έκθεση.  

 

Ρωσία: "Παντελής έλλειψη αντικειμενικότητας" στην έκθεση του ΟΗΕ 

Η Ρωσία κατήγγειλε "παντελή έλλειψη αντικειμενικότητας" στην έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Κίεβο και η οποία προειδοποιεί για την "επικίνδυνη επιδείνωση" της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

"Η έλλειψη αντικειμενικότητας, οι εξοργιστικές αντιφάσεις και η χρησιμοποίηση δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι συντάκτες της εκπλήρωσαν μία πολιτική εντολή για να 'αθωώσουν' τις αυτοανακηρυχθείσες αρχές του Κιέβου", δηλώνει ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασένκο σε ανακοίνωση. 

Απαντώντας έμεσα στις κατηγορίες για τους Τατάρους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε την Παρασκευή να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των Τατάρων της Κριμαίας, αλλά επεσήμανε ότι, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Χερσονήσου πρέπει πλέον να αποδεχθούν ότι η νέα τους πατρίδα είναι η Ρωσία.  

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους των Τατάρων της Κριμαίας δύο ημέρες πριν από την 70η επέτειο της μαζικής απέλασης των Μουσουλμάνων από την Κριμαία στην Σοβιετική Κεντρική Ασία, υπό τις διαταγές του Ιωσήφ Στάλιν, στη διάρκεια της οποίας πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι της Κριμαίας ( αποτελούν περισσότερο από το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας και αριθμούν 2 εκατομμύρια) αποτελούν "αγκάθι" για τον Ρωσο πρόεδρο, καθώς έχουν συνδέσει τη Μόσχα με την καταπίεση, την εξορία και την ταλαιπωρία.