Διεθνής Σύνοδος κατά της Μπόκο Χαράμ το Σάββατο στο Παρίσι

Σύνοδος για την περιφερειακή ασφάλεια απέναντι στη Μπόκο Χαράμ, στην οποία θα πάρουν μέρος οι ηγέτες του Καμερούν, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Μπενίν, των τεσσάρων χωρών που συνορεύουν με τη Νιγηρία, καθώς και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει το Σάββατο στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Νιγηρίας Τζόναθαν Γκούντμαν. 

 

Σύμφωνα με το Παρίσι, στόχος της συνόδου είναι να ενθαρρυνθούν οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν με την Αμπούτζα στη μάχη της κατά της Μπόκο Χαράμ και να "δούμε πώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία μπορούν να συνεισφέρουν".

"Δεν τίθεται θέμα δυτικής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Μπόκο Χαράμ", υπογράμμισε το περιβάλλον του Ολάντ, αν και το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν στείλει ειδικούς, κυρίως στρατιωτικούς, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν τις νιγηριανές αρχές να εντοπίσουν τις απαχθείσες μαθήτριες.

Εν τω μεταξύ, ο Νιγηριανός πρόεδρος- ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενες πιέσεις να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες και να βρει τα 240 εξαφανισμένα κορίτσια- θα επισκεφτεί αύριο για πρώτη φορά το χωριό Τσιμπόκ, στα νοτιοανατολικά, απ' όπου απήχθησαν πριν από ένα μήνα οι μαθήτριες.  

Ο Τζόναθαν απέκλεισε χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο να απελευθερώσει τους ισλαμιστές κρατούμενους με αντάλλαγμα τις μαθήτριες, όπως είχε ζητήσει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου, ωστόσο επιθυμεί να ξεκινήσει πιο ευρείες συζητήσεις με τους ισλαμιστές, ώστε να τερματιστεί η εξέγερση.