Νιγηρία: Δεν διαπραγματευόμαστε με τη Μπόκο Χαράμ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Νιγηρίας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ανταλλαγής των 240 μαθητριών με τους φυλακισμένους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, όπως απαίτησε ο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου.

"Δε μπορούν η Μπόκο Χαράμ και οι αντάρτες να θέτουν τους όρους τους" δήλωσε ο Άμπα Μόρο στο Γαλλικό Πρακτορείο, και "δεν υπάρχει περίπτωση να ανταλλάξουμε ένα πρόσωπο με ένα άλλο".

Σε σημερινό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, εμφανίζονται περίπου 100 από της απαχθείσες μαθήτριες να απαγγέλλουν στίχους από το κοράνι, καθισμένες στο έδαφος, σε άγνωστη τοποθεσία. Ο Σεκάου είπε θα τις απελευθερώσει και δεν θα τις πουλήσει ως σκλάβες, μόνο αν η Νιγηρία απελευθερώσει από την πλευρά της τους κρατούμενους εξτρεμιστές της οργάνωσης.

Στο ερώτημα που του τέθηκε εάν απορρίπτει έναν τέτοιο όρο, ο Μορό απάντησε "σίγουρα". 

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσία Εθνικού Προσανατολισμού, που υπάγεται στο υπουργείο Πληροφοριών, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση μελετά όλες τις διαθέσιμες επιλογές", προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης. 

"Η κυβέρνηση της Νιγηρίας μελετά όλες τις επιλογές με στόχο την απελευθέρωση των κοριτσιών και την επανένωσή τους με τους γονείς τους", είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Όμερι,

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από Αμερικάνους και Βρετανούς να συμμετάσχουν το Σάββατο στην Αφρικανική Σύνοδο - όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες της Νιγηρίας με εκπροσώπους από πολλές γειτονικές τους χώρες - με στόχο να συντονίσουν τη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.