Πέθανε ο συλλέκτης κλεμμένων έργων τέχνης από τους Ναζί

Ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο ηλικιωμένος άνδρας που προκάλεσε σάλο το 2012, όταν αποδείχτηκε ότι έκρυβε στο διαμέρισμά του στο Μόναχο εκατοντάδες έργα "εκφυλισμένης τέχνης" τα οποία είχαν κλαπεί από του Ναζί, επιβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.   

"Πέθανε το πρωί της Δευτέραςm παρουσία ενός γιατρού και ενός νοσοκόμου", ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στέφαν Χόλτσινγκερ. O Γκούρλιτ είχε υποβληθεί πριν από μερικούς μήνες σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και, αφού παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο προκειμένου να αναρρώσει, ζήτησε να επιστρέψει στο σπίτι του. Παρέμενε όμως και εκεί υπό ιατρική παρακολούθηση "μέρα και νύχτα", όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο θησαυρός - περίπου 1.400 πίνακες "εκφυλισμένης" τέχνης - αποκαλύφθηκε στο σπίτι του Γκούρλι το 2012, στο πλαίσιο μιας έρευνας για φοροδιαφυγή.  

Έκτοτε άρχισε μια μεγάλη κρατική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από τους πίνακες είχαν κλαπεί ή αποσπαστεί δια της βίας από τους ιδιοκτήτες τους —πολλοί από αυτούς ήταν Εβραίοι— κατά τη ναζιστική περίοδο.  

Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα των Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Ότο Ντιξ και Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ.

Ο πατέρας του Γκούρλιτ φέρεται να έπαιρνε διαταγές από τον Αδόλφο Χίτλερ για να αγοράσει πίνακες της λεγόμενης "εκφυλισμένης τέχνης" και να τους ξαναπουλήσει, ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες του ναζιστικού κόμματος.