Γερμανία: Στον ιδιοκτήτη τους επιστρέφουν οι κλεμμένοι πίνακες των Ναζί

Γερμανικό δικαστήριο απέδωσε σήμερα τα εκατοντάδες έργα τέχνης- συνολικής αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων- στον ηλικιωμένο γιο ενός συλλέκτη, ο οποίος τα είχε επί δεκαετίες κρυμμένα στο σπίτι του στο Μόναχο, μέχρι που το 2012 κατασχέθηκαν από τις αρχές, στο πλαίσιο μιας έρευνας για φοροδιαφυγή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συμφωνία που έκανε ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, 81 ετών, να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές, ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από τους 1.280 πίνακες είχαν κλαπεί ή αποσπαστεί δια της βίας από τους ιδιοκτήτες τους —πολλοί από αυτούς ήταν Εβραίοι— κατά τη ναζιστική περίοδο.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα των Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Ότο Ντιξ και Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ.

Ο δικηγόρος του Γκούρλιτ, Τίντο Παρκ, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι σήμερα "είναι μια καλή ημέρα" για τον πελάτη του. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο εάν θα επιστραφούν στον ηλικιωμένο όλα τα κατασχεμένα έργα.

Ο πατέρας του Γκούρλιτ φέρεται να έπαιρνε διαταγές από τον Αδόλφο Χίτλερ για να αγοράσει πίνακες της λεγόμενης "εκφυλισμένης τέχνης" και να τους ξαναπουλήσει, ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες του ναζιστικού κόμματος.

Με βάση τη συμφωνία του με τις αρχές ο Γκούρλιτ θα επιτρέψει στους ειδικούς να συνεχίσουν την έρευνά τους για τα έργα των οποίων αμφισβητείται η προέλευση. Ο 81χρονος θα μπορεί να κρατήσει όσα από τα έργα δεν εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες, μέσα σε διάστημα ενός έτους.