Μεντβέντεφ: Μπορούμε να περιορίσουμε την επίδραση των κυρώσεων

Βέβαιος ότι η Ρωσία μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επίδραση οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης, μιλώντας στο κοινοβούλιο, πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.

"Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν εντούτοις να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε", δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά την ομιλία του στη Δούμα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσωπικοτήτων ή οικονομικών ιδρυμάτων της Ρωσίας λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

"Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους", τόνισε ο Μεντβέντεφ.

"Ασφαλώς δεν απαρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα", συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της άμυνας ή των προϊόντων εξοπλισμού, θα λάβουν από την κυβέρνηση "την απαραίτητη στήριξη".

Απαγόρευση εισόδου στην Κριμαία του ηγέτη των Τατάρων

Εν τω μεταξύ, απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ στο ουκρανικό αυτό έδαφος που ενώθηκε το Μάρτιο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Μετζλίς, η συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας.

Στον Τζεμίλεφ, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Κριμαία για το Κίεβο, επιδόθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς ένα έγγραφο το οποίο του απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία ως τις 19 Απριλίου 2019, διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλια Μουσλίμοβα.

"Η απόφαση αυτή δείχνει με τι 'πολιτισμένο' κράτος έχουμε να κάνουμε", αντέδρασε ο Τζεμίλεφ στον ενημερωτικό ιστότοπο zn.ua.

Στη δήλωση της Μετζλίς αναφέρεται επίσης πως παρόμοια απαγόρευση επιβλήθηκε και στον αντιπρόεδρο της συνέλευσης, τον Ασλάν Όμερ Κιρίμλι.

Οι Τάταροι, μια μουσουλμανική μειονότητα της Κριμαίας, τάχθηκαν το Μάρτιο εναντίον της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 30 άνδρες με στολές παραλλαγής μετέβησαν στη Μετζλίς, την αντιπροσωπευτική συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, για να υποστείλουν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε εκεί από τις 19 Απριλίου έπειτα από αίτημα του Τζεμίλεφ, του ιστορικού ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας.

Σε μια χειρονομία υπέρ της μειονότητας αυτής, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για την αποκατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας ως λαού που είχε καταπιεσθεί από τον Στάλιν.

Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου αυτής της νότιας Ουκρανίας, μποϊκοτάρησαν ευρέως το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου που κατέληξε στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.