Παράλληλος διπλωματικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας για την Ουκρανία

Παράλληλα με την "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία για την πάταξη των φιλορώσων αυτονομιστών, ένας διπλωματικός πόλεμος με βολές εκατέρωθεν εξελίσσεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.  

Ο γ.γ του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς φο Ράσμουσεν κατηγόρησε άμεσα τη Μόσχα ότι ενεπλάκη βαθιά στην κρίση, υποστηρίζοντας - ηθικά τουλάχιστον με δηλώσεις αξιωματούχων- τους φιλορώσους, που έχουν καταλάβει αρκετά κυβερνητικά κτίρια. Επίσης, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.  

"Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να αποτελεί μέρος της λύσης", πρόσθεσε.   

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία "έχει εξωθήσει ηθελημένα την Ουκρανία στα άκρα" τις τελευταίες ημέρες.  

"Η συμπεριφορά της Ρωσίας αποκαλύπτει τον κίνδυνο που εγείρει η δημιουργία συγκέντρωσης ρωσικής οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής δύναμης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη", υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.    

Από τον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να αντιδράσει κάπως στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ανατολικά- στηρίζοντας το Κίεβο. Ξεκαθάρισε όμως ότι, οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναμειχθούν και να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε "γελοίες" οποιεσδήποτε κατηγορίες.  

Μάλιστα, μετά τις πληροφορίες για νεκρούς φιλορώσους στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως περιμένει σαφή καταδίκη των "αντισυνταγματικών ενεργειών του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία" από τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο επέκρινε έντονα μία έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία αναφέρεται ότι οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση, προκειμένου να δικαιολογηθεί μια επέμβαση της Ρωσίας.

Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε την έκθεση αυτή "μονόπλευρη, πολιτικοποιημένη και όχι αντικειμενική".

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι "μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς".