Πούτιν: Δεν θα “κρεμάσουμε” τους Ευρωπαίους πελάτες μας αερίου

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους πελάτες φυσικού αερίου και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να σταματήσει τις παραδόσεις στην Ουκρανία. 

"Εγγυόμαστε την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών μας προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές μας," τόνισε ο Πούτιν σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρώπης, μία ημέρα μετά της επιστολή που έστειλε σε 18 Ευρωπαίους ηγέτες και τους προειδοποιούσε ότι θα αναγκαστεί να κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία, αν αυτή δεν αποπληρώσει το χρέος της.

Νωρίτερα, και απαντώντας στην χθεσινή επιστολή-προειδοποίηση του Κρεμλίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Μόσχα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την προμήθεια ενέργειας.

"Η Ευρώπη είναι ένας αξιόπιστος πελάτης. Το 70% του εξαγόμενου αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας πωλείται στην Ευρώπη και ότι από αυτό η Μόσχα εξασφαλίζει σχεδόν το 50% των εσόδων της" υπενθύμισε στον Ρώσο πρόεδρο η Πία Αρενκίλντε -εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η οποία τόνισε ότι "είναι προς το συμφέρον όλων" να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα της ενέργειας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από το Κίεβο προκαταβολική πληρωμή για τις μελλοντικές παραδόσεις και θα συνεχίσει να πιέζει την Ουκρανία να αποπληρώσει το ύψους 2.2 δισ δολαρίων χρέος της για το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με την επιστολή του προς 18 ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ, δηλώνοντας πως "δεν είναι καλό να διαβάζεις τις επιστολές άλλων". 

Χθες , η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως "πολιτικό εργαλείο" την ενέργεια.