Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Στους δρόμους τα συνδικάτα

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο φέρνει τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ιστορία της χώρας ενέκρινε σε πρώτη φάση το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας.

Τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς που αποτελούν τη συγκυβέρνηση και τα οποία κατέχουν 132 έδρες σε σύνολο 230 ψήφισαν “ναι”. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών ψήφισαν κατά ενώ δεν υπήρξαν αποχές.

Ο προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει νέους φόρους στο εισόδημα και την περιουσία και ένας προτεινόμενος φόρος στις οικονομικές συναλλαγές θα συζητηθούν από τις επιτροπές.

Η τελική ψηφοφορία αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου αλλά οι βασικές γραμμές έχουν ήδη εγκριθεί.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός είναι πιθανό να αποσταλεί στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για ελέγχους σχετικά με το κατά πόσο είναι δίκαιοι οι φόροι, μετά από αντιδράσεις από εργατικά συνδικάτα και αρκετούς πολιτικούς, που σημαίνει ότι η αβεβαιότητα.

Την ίδια ώρα πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους παρά τη μεγάλη ύφεση.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν προκηρύξει γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου, μέρα κατά την οποία απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και στη γειτονική Ισπανία, με το σύνθημα “Ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια”.