Κίεβο: Αφοπλίζονται οι ακροδεξιές ένοπλες οργανώσεις

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων που μετείχαν στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυριών και εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου, έπειτα από αίτημα της Δύσης αλλά και της Ρωσίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά το χθεσινοβραδινό επεισόδιο με πυροβολισμούς που έριξε στο Κίεβο ένα μέλος του εθνικιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας, τραυματίζοντας τρία άτομα- ανάμεσα τούς και ο αντιδήμαρχος της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο σε κεντρικό ξενοδοχείο που είχαν καταλάβει οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και έδιωξαν τα μέλη τους από το κτίριο.

Παραστρατιωτικές ομάδες, όπως ο Δεξιός Τομέας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ήταν αυτές που είχαν συγκροτήσει τον στρατό των διαδηλωτών και τα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν. Αντίστοιχες φιλορωσικές ομάδες εμφανίστηκαν στις διαδηλώσεις για αυτονομία στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

"Ο ουκρανικός λαός απαιτεί την τάξη. Όσοι φέρουν όπλα, εκτός από την αστυνομία, το στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας και την εθνοφρουρά, είναι δολιοφθορείς που δρουν κατά της Ουκρανίας", δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ πριν από την ψηφοφορία.

Παρά την πτώση του προέδρου και το διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων με στολές παραλλαγής είναι αυτά που συνεχίζουν να εγγυώνται την ασφάλεια στην Μαϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Παράλληλα, σήμερα το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.

"Είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των ενόπλων μας δυνάμεων", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κόβαλ. την ώρα που το Κίεβο ανησυχεί για τη μεγάλη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά της σύνορα.

Οι ασκήσεις αυτές, στις οποίες αναμένεται να μετάσχουν 7.000 άνδρες από 17 χώρες, θα διεξαχθούν στη δυτική Ουκρανία αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος.

Η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο ορισμένες φωνές στους κόλπους των νέων φιλοδυτικών αρχών τάχθηκαν υπέρ μιας προσέγγισης με την Ατλαντική Συμμαχία, κάτι που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.