G-8: Ετοιμάζουν την αποπομπή της Ρωσίας;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους συμμάχους ηγέτες της G-8, χωρίς όμως τη Ρωσία, να συναντηθούν στην Χάγη την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την περαιτέρω δράση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα, η οποία με γοργά βήματα "αγκαλιάζει" πλεόν τη Κριμαία.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν, ο Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της G-7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ειδική συνεδρίαση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στην Ολλανδία για τα πυρηνικά. 

Επιπλέον, από την Πολωνία όπου βρίσκεται, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις Μόσχα και χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας ως "αρπαγή γης".

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επιβεβαίωσε την πρόθεση προσωρινής αποπομπής της Μόσχας από την ομάδα, λέγοντας ότι η G8 αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνεδριάσεις τους.

Πάντως, για την ώρα ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι στη λίστα των καλεσμένων για την 70ή Επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, το καλοκαίρι.

"Αυτή τη στιγμή η πρόσκληση ισχύει. Όσο για την G8 έχουμε αποφασίσει να αναστείλουμε τη συμμετοχή της Ρωσίας. Θα υπάρχουν επτά χώρες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς τη Ρωσία" δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιόφωνο Europe 1.

Στις 20 και 21 Μαρτίου, oι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία θα καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν μια πιθανή διαγραφή του 8 μέλους, της Ρωσίας, ως συνέπεια της στάσης της στην Ουκρανική Κρίση. 

Επιπλέον, η ομάδα έχει ήδη αναστείλει τις προετοιμασίες τις για την σύνοδο κορυφής της G-8, που θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας.   

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ακόμα και στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν σαφείς τις αρνητικές προθέσεις τους απέναντι στη Μόσχα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών , Ουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι η Ρωσία διάλεξε πλέον τον δρόμο της "απομόνωσης" και ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα.   

Από την πλευρά του, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, καταδίκασε την απόφαση του Πούτιν να υπογράψει σήμερα τη συνθήκη ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει μια "ισχυρή" απάντηση στην Σύνοδο της επόμενη εβδομάδας. 

Ποιο συγκρατημένη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, "αντίκειται στο διεθνές δίκαιο" αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε περαιτέρω κυρώσεις, σχετικά με την σύνοδο των G7. Η Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε βάρος της Μόσχας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας λύσης.

Δείτε την στιγμή της ιστορικής υπογραφής, με την οποία η Κριμαία γίνεται και πάλι ρωσικό έδαφος ύστερα από 23 χρόνια. 

Αμέσως μετά τη υπογραφή της συνθήκης, ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος που πανηγύριζε στην Κόκκινη Πλατεία και είπε χαρακτηριστικά ότι "η Κριμαία γύρισε στο σπίτι της".