Ρώσος υφ. Οικονομίας: Η ρωσική οικονομία είναι σε κρίση

Υπάρχουν σαφή σημάδια ότι η ρωσική οικονομία είναι σε κρίση, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομίας, Σεργκέι Μπελιάκοφ.

Οι δηλώσεις Μπελιάκοφ ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αναλύσεις οικονομολόγων ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω της αδυναμίας του ρωσικού νομίσματος αλλά και από τις συνέπειες της αναμέτρησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Δύση για την Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ τον Φεβρουάριο, εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του 2014 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5%-1,8%.

Πάντως σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το Χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με άνοδο 2%. Αφού σημείωσε της προηγούμενες ημέρες πτώση σε επίπεδα πρωτοφανή από την κρίση του 2009 λόγω του κινδύνου να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ο δείκτης Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) του Χρηματιστηρίου της Μόσχας σημείωνε κατά την έναρξη των συναλλαγών άνοδο κατά 1,93% και ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) κατά 2,11%.

Ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κριμαία

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην περιφέρεια της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία, η οποία ψήφισε στη συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή.

"Αναμφίβολα, η πιθανή ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα έχει μια πολύ σοβαρή επίδραση", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ σε τοπικό επιχειρηματικό συνέδριο.

"Δεν αποκλείω ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς (κατά την μεταβατική περίοδο της Κριμαίας)", πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.