Το Παρίσι γνώριζε ότι παρακολουθούσαν το Σαρκοζί

Ενήμερη ήταν η γαλλική κυβέρνηση για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Ερό. Όπως τόνισε όμως, δεν γνώριζε όμως το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει υπόθεση "πολιτικής κατασκοπείας".

Ο γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaîne, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά ενημερώθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Αρχικά, η υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει άγνοια για το θέμα.

Η Κ. Τομπιρά απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Η Τομπιρά, η οποία κατηγορείται από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ ότι είπε ψέματα, εμφανίστηκε εκτάκτως στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου της κυβέρνησης για να πει: "Όχι, δεν είπα ψέματα. Όχι, δεν θα παραιτηθώ".

Η έρευνα σχετικά με την παρακολούθηση ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο μετά τις καταγγελίες ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017, αρνείται τις κατηγορίες.